Over

logo_internationaal

Academie Hoboken Muziek & Woord

In september 2015 is de Academie Beeldende Kunsten gefusioneerd met de Academie Muziek & Woord. Ondertussen gaan we als 1 campus door het leven en hopen we ook op vlak van muziek onze internationale connecties uit te breiden.

In januari 2016 gaan we met een kleine delegatie naar Oujda in Marokko. We gaan onderzoeken hoe we concreet een samenwerking op vlak van beeldende kunsten als muziek tot stand kunnen brengen.

Binnen het Lycée Medhi Ben Barka was er direct interesse om een project uit te werken. Er werd met directeur Mr Mokthar Cheelal afgesproken om eind maart terug te komen met enkele leerkrachten. Ondertussen zouden we onze gezamenlijke ideeën verder uitwisselen die toen ontstaan zijn: een kort, maar krachtig ‘muziek bad’ geven, gelijklopend met het project van Beeldende Kunsten rond het thema Identiteit. De jongeren van het lycée zijn vaak bezig met muziek, al dan niet vanuit familiale achtergrond, maar ook vaak via veel opzoekwerk op het internet. Er blijken enkele muziekgroepen te bestaan met leerlingen van binnen en buiten de school. Veelal ligt de focus op gitaar en zang. Binnen de school is er echter geen plaats in het urenpakket voor een muziek-vak. Voor het komende project zouden leerlingen dan ook worden vrijgesteld van de lessen voor 2 dagen.

Tijdens het bezoek werd er ook contact gelegd met een lokale vereniging die zich toelegt op de uitvoering van Arabo-Andalousische muziek. Deze muziek vormt tot op de dag van vandaag een grote invloed uit in deze regio door de historische context (Spaans gebied) en met het Conservatoire de musique et danse (de splinternieuwe academie van Oujda, meer hierover later).

Terug thuis gaan we aan de slag met deze interessante informatie en maken we een actieplan op met enkele geëngageerde leerkrachten (Rob Deckx, Marc Emmermann).

1/ thema Identiteit versus muziek: Muziek is bij uitstek een metafoor voor het uitdrukken van ieders identiteit. Iedereen die een instrument bespeelt of zingt, gebruik zijn innerlijke stem om zich uit te drukken. Het is dan ook logisch om in te zetten om het delen van kennis binnen ieders muzikale achtergrond. Leerlingen in Oujda kunnen leren van onze West-Europese klassieke muziek, onze pop of jazz muziek, maar evengoed leren wij van hun Arabische muziek (Arabo-Andalousisch, Raï of traditionele muziek). Het uitdrukken en delen van deze verschillende stijlen is dan ook rechtstreeks verbonden met het thema Identiteit.

2/ het aantrekken van een leraar/coach met kennis van Arabische muziek: binnen de academie is er geen leerkracht aanwezig met een uitvoerige kennis van de Arabische muziek. We betrekken de Tunesische Oud-speler Moufadhel Adhoum bij het project omwille van zijn uitgebreide kennis van alle muziekstijlen uit het Midden-Oosten. Hij studeerde aan het conservatorium van Tunis, en kent zowel de West-Europese klassieke muziektraditie, maar evengoed de Arabische klassiek muziek die in heel het Midden-Oosten is gekend. Daarnaast heeft hij met vele Marokkaanse artiesten gewerkt binnen de traditionele context maar ook met populaire zangers.

3/ opstart van Ensemble Oriental in Hoboken en gelijknamige gelegenheidsensemble in Oujda eind maart: het “samen spelen” geldt als één van de belangrijkste pijlers om elkaars identiteit beter te leren kennen. We zetten dus in op het oprichten van een ensemble binnen de academie van Hoboken olv Moufadhel Adhoum om leerlingen onder te dompelen in de muziek uit het Midden-Oosten. Alle leerlingen van Muziek (klassiek en Popjazz) die zich vrijwillig engageren, krijgen om de 14 dagen op zaterdag 2u les. We bekijken na elke trip weer welke muziek ons geïnspireerd heeft en bouwen zo een repertoire op. Tijdens het project in Oujda maken we ook een samenspel groep. Meer hierover verder.

 

Dit project kwam tot stand dankzij District Hoboken & Stedelijk Onderwijs Antwerpen, dienst internationalisering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s