Oujda Muziek maart 2016

Tijd voor het echte werk: 20-23/3/2016

Samen met Rob Deckx, Marc Emmermann en Moufadhel Adhoum, vertrekt artistiek directeur Chryster Aerts naar Oujda. Na een gastvrij ontvangst bespreken we op zondag 20 maart de praktische plannen met directeur Mr Mokthar Cheelal en de 2 leerkrachten plastische opvoeding Mohammed Sardaoui en Siham Halli.

Maandagochtend 21 maart verzamelen er een 15 tal leerlingen die zich hebben opgegeven voor deze 2 dagen. Na een uitvoerige kennismakingsronde waarbij iedereen een stukje muziek brengt, gaan we aan de slag met twee groepen. Rob en Marc nemen de leerlingen mee in een straf verhaal over blues, de akkoorden en hoe hierin te improviseren, en sluiten af met een geslaagde jamsessie. Vooral de jongeren die in het verleden via internet zichzelf hebben leren gitaarspelen gaan gretig in op dit aanbod. Moufadhel neemt hen mee op een ontdekkingsreis naar hun eigen identiteit: met twee nummers die iedereen goed kent, maakt hij een universum van rap, groove, zang, slam poetry dat iedereen kippenvel bezorgd. De eerste dag is dan ook een succeservaring voor iedereen. We sluiten af met een toonmoment voor elkaar.

Op dag 2, dinsdag 22 maart, openen we met een ritmische opwarming, vol improvisatie en het zoeken naar je eigen stem via kleine omwegen van de Afrikaanse en Indische ritmiek. We gebruiken ons eigen lichaam, wat voor velen een grensverleggende ervaring is. Ook de aanwezig leerkrachten worden in deze oefening betrokken en ondertussen is de groep aangegroeid tot een 30-tal leerlingen; het gesproken woord heeft de avond ervoor zijn ronde gedaan… Tot 15u werken we verder in de verschillende groepen en daarna bereiden we het toonmoment voor. Om 16u komen alle leerlingen en leerkrachten van het lycée naar hun medeleerlingen kijken. Het wordt een zeer geslaagd kort, maar zeer krachtig optreden…

Woensdagochtend wacht het vliegtuig naar België reeds in alle vroegte. Rob, Marc en Moufadhel blikken terug op een zeer korte maar zeer geslaagde workshop formule. Rob houdt tot vandaag via Facebook/Messenger nog steeds contact met enkele leerlingen en geeft hen online nog lessen en filmpjes op maat aan.

Moufadhel neemt de twee liederen mee vanuit Marokko naar het ensemble Oriental en zij maken hiervan een nieuwe bewerking die op 24 juni werd uitgevoerd op de Expo in het Gravenhof. Ondertussen was het ensemble ook nog te zien op 28 augustus op de promo stand van de Academies op de Cultuurmarkt (Steenplein).

Tijdens het schooljaar 2016-2017 wordt de werking van het ensemble verdergezet en werkt het Ensemble Oriental een programma uit naar aanleiding van de DAG DKO 18/02/2017 in deSingel met als thema IKKUNST. In maart 2017 volgt dan een nieuw luik in Oujda, maar daarover later meer…

 

img_0469
oujda-2oujda-3